Caries

Huller i tænderne

Alle har hørt om huller i tænderne, men hvordan opstår de?

Karies er det, der normalt kaldes huller i tænderne. Et hul i en tand opstår når bakterierne, som sidder i madrester på tænderne, omdanner sukker til syre.

Caries - huller i tænderne
Caries – huller i tænderne

Huller i tænderne

Hvis bakterierne får lov at blive siddende i en længere periode, vil syredannelsen resultere i, at emaljen langsomt ætses. Efter et stykke tid opstår huller i tænderne. Caries nedbryder de fine kanaler i tanden, hvilket giver smerter – specielt når du spiser.

Caries er i sig selv ikke et alvorligt problem, men det er vigtigt at få en fyldning , for at der ikke opstår yderligere komplikationer.

 

Hvordan opstår der et hul i tanden?

Hvis tænderne ikke bliver børstet helt rene, vil bakterier fra madrester sætte sig på tænderne og efterhånden udvikle sig til en belægning, der kaldes plak. Bakterierne reagerer med sukker fra maden og danner syre, som gnaver sig gennem emaljen og opløser tandens mineraler.

 

Har du mistanke om, at du har fået et hul i tanden?

Overholder du de regelmæssige eftersyn hos tandlægen og børster tænderne grundigt to gange om dagen? Det er også vigtigt at undgå at spise for meget sukker. Prøv fx at hold det til 1 gang om ugen. Husk, at der også er meget sukker i sodavand og juice, og at frugt og mælk også indeholder sukker. Det er en god ide at skylle munden med vand efter at have indtaget sukker.

 

Når du skal have lavet en fyldning

Huller i tænderne er en langsomt fremadskridende proces. Et begyndende cariesangreb kan somme tider afværges ved at skrue op for tandhygiejnen – det vil din tandlæge vejlede dig om til eftersynet. Er skaden sket, må tandlægen bore og fjerne det ødelagte tandvæv. Bagefter laver tandlægen en fyldning. Det almindeligste materiale er plast.

 

Rodbehandling ved caries

Hvis bakterierne er nået ind til tandens nerve, kan det være nødvendigt med en rodbehandling. Dette er som oftest tilfældet, hvis du har gået rundt med et hul i tanden for længe. Din tandlæge vil kunne vurdere, om der er behov for en rodbehandling.

 

Hvad koster det at få behandlet et hul i tanden?

Prisen for behandling af et hul i tanden, kommer an på hvor stort hullet er, og hvilken tand det drejer sig om. Som altid er forebyggelse den bedste og billigste løsning, husk derfor at børste dine tænder mindst to gange om dagen, brug tandtråd og overhold de regelmæssige besøg hos tandlægen.

Tjek vores priser her .

Læs mere om hvordan du kan pleje dine tænder .

Hvis du har mistanke om caries, kan du bestille tid hos en af vores tandklinikker .


Du kan finde uddybende information vedrørende caries hos Tandlægeforeningen og Sundhed.dk’s Patienthåndbog og Lægehåndbog

5 vigtige

Undgå huller i tænderne
 1. Tandbørstning


  Børst dine tænder mindst 2 gange om dagen (og børst dem i mindst 2 minutter hver gang).

 2. Brug tandtråd

  Det anbefales, at du bruger tandtråd efter tandbørstning mindst to gange om ugen.

 3. Undgå sukker

  Undgå for meget sukker. Skyl munden grundigt i vand efter indtagelse af noget sukkerholdigt.

 4. Brug ikke mundskyl

  Tandlægeforeningen anbefaler grundig tandbørstning og regelmæssig brug af tandtråd.

 5. Husk tandlægen

  Grundig tandbørstning og jævnlig brug af tandtråd samt regelmæssige eftersyn hos tandlægen sikrer, at dine tænder er stærke og sunde.

Spørg din tandlæge

Din tandlæge kan give dig gode råd til at passe på dine tænder. Vi oplever folk i alle aldersgrupper, der har brug for at få genopfrisket, hvordan man mest effektivt børster tænder eller bruger tandtråd.

Bestil tid Ring 7022 3530

Bliv ringet op

Bestil tid på en af vores klinikker eller lad os ringe dig op!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg foretrækker at blive kontaktet på:

Ekspertise: Få mere at vide om…

Hos Dentalklinikken finder du konkurrencedygtige tandlægepriser. Vi er kendt blandt vores kunder for at have lave priser, god service og meget høj faglighed.

priser.

Caries – Huller i tænderne

Opdateret d. af