Visdomstænder

Hvis den skal ud, skal den ud!

Nogle gange er du nødt til at trække en tand ud for at redde et smil

Vi gør alt hvad vi kan, for at redde hver eneste tand. Det kan f.eks. være kirurgi for at reparere tandkød, rodkanaler, kroner med mere. Men nogle gange er det bedste valg at trække tanden ud.

Fjernelse af visdomstænder er en hyppig årsag til ekstraktioner, især for teenagere og unge voksne.

Visdomstænder - hvornår skal de trækkes ud?
Visdomstand – hvornår skal den trækkes ud?

Hvad er visdomstænder?

De fleste får deres visdomstænder omkring 20-års alderen. Man kan i alt få fire visdomstænder. To i overkæben og to i underkæben.

 

Hvorfor trækkes visdomstænder ofte ud?

Hos mange er visdomstænderne enten ikke brudt ordentligt frem, eller forstyrrer nabotanden grundet manglende plads. Dette kan føre til huller eller betændelse omkring visdomstanden, hvilket er smertefuldt.

I sidste ende kan det også give caries i nabotanden.

 

Fakta om visdomstænder

De fleste mennesker har 32 tænder. Disse kan yderligere opdeles i fortænder, hjørnetænder, små kindtænder og store kindtænder. Der er 3 store kindtænder i hver side, og det er de bagerste af disse, der kaldes visdomstænder.

 

Simpel visning af tandsæt.
Visdomstændernes placering i tandsættet.

 

Hvor mange får fjernet visdomstænder?

Det er svært at sige præcist, da det afhænger af alderen og individuelle behov. Men ifølge Sundhedsstyrelsen får omkring 80% af danskerne fjernet visdomstænder på et tidspunkt i deres liv.

Det afhænger af mange faktorer, såsom alder, tandproblemer og ønsker om tandpleje. Generelt set får mange mennesker fjernet visdomstænder på et tidspunkt i deres liv, da visdomstænder ofte er vanskelige at børste og rengøre, og kan forårsage tandproblemer, hvis de ikke fjernes. Det er imidlertid ikke alle, der har brug for at få fjernet visdomstænder, og nogen vælger at beholde deres visdomstænder, selvom de kan være til gene. Hvis du er i tvivl om, om du skal få fjernet dine visdomstænder, bør du tale med en tandlæge.

Tandlægeforeningen har mere information om visdomstænder.

 

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

Visdomstænder skal fjernes, når de forårsager problemer eller trænger frem i munden. Dette kan være på grund af manglende plads i munden, infektioner, cyster eller tandkødsbetændelse, smerter eller ubehag, eller problemer med at børste tænderne ordentligt. Hvis der ikke er nogen problemer med visdomstænderne, kan det være, at de ikke behøver at blive fjernet. Det er en beslutning, der skal tages i samarbejde med en tandlæge.

 

Ekstraktion af en visdomstand

Hvis andre løsningsmodeller er afprøvet uden held, er sidste udvej at fjerne visdomstanden. Som hovedregel er en visdomstand i overkæben lettere at fjerne end en visdomstand i underkæben.

Betændelse i en visdomstand kan gøre meget ondt, men selve fjernelsen af visdomstanden er en smertefri operation. Fjernelse af en visdomstand foregår under lokalbedøvelse ved et lille kirurgisk indgreb.

På Dentalklinikken er fjernelse af visdomstænder i over- og undermunden noget, som vi udfører ofte. Vi kan derfor rådgive og hjælpe med at finde en løsning, der er optimal for dig.

Visdomstænder – alt hvad du behøver at vide

Visdomstænder dukker normalt op i den tidlige voksenalder, men det sker også, at de dukker op senere i livet. De fleste mennesker får fire visdomstænder, og de opstår på bagsiden af tandrækken på både over- og underkæben. Der er også nogle mennesker, der slet ikke får nogen visdomstænder.

Du kan opleve ømhed, hævelse og smerte, når dine visdomstænder dukker op. Problemerne forsvinder ofte af sig selv, men det kan ske, at tanden muligvis skal trækkes ud, hvis problemerne er mere alvorlige.

Normalt er det ikke smertefuldt at fjerne en visdomstand, men der kan være et vist pres under tandudtrækning. Milde lidelser og komplikationer såsom hævelse, blødning og ømhed kan forekomme efter behandlingen. Det er helt normalt, og der behøves ingen ekstra behandling. I tilfælde af vedvarende eller forværrede symptomer over tid, bør du kontakte en tandlæge.

Lav en aftale med tandlægen, hvis du har visdomstænder, der giver problemer eller forårsager smerter.

 

Ofte stillede spørgsmål

 

Hvad er visdomstænder?
Visdomstænder er tænder, der kommer i voksenalderen, normalt når man er 18 – 25 år, men nogle gange endda senere. Visdomstændernes placering er på bagsiden af tandrækkerne i både over- og underkæben. De fleste har dispositioner for i alt fire visdomstænder. Nogle mennesker har imidlertid ingen eller delvis disposition for visdomstænder.

 

Hvor mange visdomstænder har man?
De fleste har dispositioner for i alt fire visdomstænder. Nogle mennesker har imidlertid ingen eller delvis disposition for visdomstænder.

 

Hvornår får man visdomstænder?
Visdomstænderne kommer i voksenalderen, normalt når du er 18 – 25 år, men nogle gange endda senere.

 

Hvorfor kaldes det visdomstænder?
Navnet visdomstand kommer fra fortiden, da man troede, at mennesket havde opnået en højere visdomsgrad i den alder.

Vores tandlæger kan hjælpe dig!

  • Smertefri behandling
  • Mange års erfaring
  • Vejledning ift. behandling og priser
  • Faste lave priser

Bliv ringet op

Bestil tid på en af vores klinikker eller lad os ringe dig op!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Jeg foretrækker at blive kontaktet på:

Få mere at vide om…

Pris visdomstand

Priseksempel

Visdomstand (Operativ fjernelse af visdomstænder)

Visdomstand

fra kr. 1.200,-

Se vores priser .

Visdomstand

Opdateret d. af