Tandfyldninger

Fyldninger (plomber)

Et hul i tanden kan være smertefuldt, og hvis det ikke repareres, kan det føre til infektioner og endda tab af tænder

Hvis din tandlæge opdager et hul, vil hun anbefale at behandle det med det samme.

Alle kan få huller – selv folk, der børster tænder, bruger tandtråd og regelmæssigt går til tandlægen. Så få ikke dårlig samvittighed. Bare få det fikset!

Tandfyldninger af plast, sølv og guld
Tandfyldninger af plast, sølv og guld

Hvad er en tandfyldning?

Langt de fleste har fyldninger eller “plomber”. De fleste har prøvet at have huller i tænderne, få dem renset og lukket igen med en tandfyldning. Fyldninger er lavet af blødt materiale, der kan formes og lægges direkte i hullet, hvorefter det hærder og erstatter det mistede tandvæv.

 

Plast eller sølvfyldning?

Hoveddelen af materialerne, som vi i dag benytter til fyldninger på Dentalklinikken, består af plast. Det skyldes, at sølvfyldninger, som følge af nye regler fra Sundhedsstyrelsen fra 2008, kun må anvendes på steder, hvor plast er direkte uegnet. Samtidigt er der flere fordele ved at benytte plast.

Plast er tandfarvet, solidt og i modsætning til sølv-amalgam klæber det selv til tanden, og har derfor langt bedre holdbarhed. Plast indeholder desuden ikke tungmetaller, hvorfor miljøet ikke lider skade ved anvendelsen af plast.

 

Skal man skifte sine gamle sølv-fyldninger?

Sølv-amalgam har været det mest brugte materiale til en tandfyldning i de sidste 150 år. Sølvamalgam indeholder kviksølv i små mængder, hvilket ikke er skadeligt for helbredet. Alligevel har Sundhedsstyrelsen stort set forbudt brugen af kviksølv.

Sølv-fyldninger udvider sig med årene og gør, at tanden kan risikere at revne. Det kaldes også en infraktion. Dette skaber en ekstra risiko for, at dine tænder kan knække. Hvis det sker, vil det ikke være muligt at redde tanden med en ny plastfyldning.

Der kan være mange grunde til at skifte sine gamle “plomber”:

  1. Frygten for kviksølvets skadevirkninger – især gældende hvis man er gravid
  2. Risikoen for revner i tænder
  3. Det kosmetiske i at udskifte grimme mørke fyldninger med tandfarvede og naturtro plastfyldninger

Der kan i sjældne tilfælde være gode grunde til at beholde gamle sølv-fyldninger. Det kan være i tænder uden revner, hvor fyldningen fortsat er rigtig flot.

 

Behandlingsforløb

Grundlæggende procedure til fyldning af et hul i tanden.

  • Vi sørger for, at du har det så trygt og behageligt, som det er muligt.
  • Vi bedøver området omkring tanden, så det ikke gør ondt. Hvis du føler smerter, efter at området er blevet bedøvet, skal du fortælle det til din tandlæge. Du har muligvis brug for mere bedøvelse.
  • Vi fjerner de nedbrudte dele af tanden.
  • Vi rengører alle overflader.
  • Vi fylder hullet for at skabe en varig reparation af din tand.

 

Sølv? Guld? Tandfarvet? Hvilken er den bedste fyldning?

Nu til dags kan du få fyldninger af guld, porcelæn, sølvamalgam eller plast. Undersøgelser har vist, at hver metode er sikker, effektiv og kan holde op til 15 år.

Din tandlæge vil forklare om priser, fordele og ulemper ved de forskellige påfyldningsmaterialer, så du kan træffe det valg, der er det bedste for dig.

Ekspertise: Få mere at vide om…

Hos Dentalklinikken finder du konkurrencedygtige tandlægepriser. Vi er kendt blandt vores kunder for at have lave priser, god service og meget høj faglighed.

Priseksempel

Tandfyldning (Stor kindtand, 1 flade)

Fyldning
kr. 760,-

Se vores priser .

Tandfyldninger

Opdateret d. af